c S
Dnevne novosti

Slovenci s kreditima u "švicarcima" prijavili državu Europskoj komisiji

19.02.2020 07:30 ZASTAVA EU
LJUBLJANA, 18. veljače 2020. (Hina) - Slovenska udruga "Frank" prijavila je državu Europskoj komisiji, žaleći se na sporost u rješavanju tužbi koje su pokrenuli protiv banaka koje su odobravale tzv. "švicarske" kredite, objavili su u utorak slovenski mediji.

Odvjetnik Robert Preininger, koji zastupa zajmoprimce u "švicarcima", kazao je za Slovensku televiziju da banke koje su takve kredite odobravale nisu pri tome ispunile dužnost da klijentima pojasne uvjete kredita i potencijalni rizik. "To je jasno i prema kriterijima koje je u vezi s nekim slučajevima kredita u švicarcima u drugim zemljama odredio sud Europske unije, no naši sudovi to ne uvažavaju", dodao je.

Udruga "Frank" interesno povezuje one koji su uzimali kredite s deviznom klauzulom vezanom na tečaj švicarske valute. Tuže se da njihova agonija traje godinama, a na vidiku nema cjelovitog rješenja niti pravomoćne sudske presude za njihove slučajeve, ali ni ustaljene sudske prakse. Neka negativna sudska rješenja na njihove tužbe protiv banaka još razmatra ustavni sud, a tek nakon što iscrpe i tu instancu mogli bi tužiti državu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pojašnjavaju svoje obraćanje Europskoj komisiji.

Prema podacima koje je lani iznijela slovenska središnja banka, u Sloveniji je nezaključeno još oko 370 milijuna eura stambenih kredita s klauzulom u švicarskim francima, a računa se da će zadnji takvi krediti biti otplaćeni za desetak godina jer su se mnogi klijenti banaka odlučili da ih konvertiraju u eurske kredite. Poznata ljubljanska odvjetnica Nataša Pirc Musar kazala je da su se zaduženi u švicarskim francima Europskoj komisiji žalili da u Sloveniji nemaju učinkovito pravno sredstvo jer je u nacionalno zakonodavstvo na pogrešan način uvedena europska direktiva koja se odnosi na zaštitu prava potrošača.  

Europski sud za ljudska prava je temeljem rumunjskog slučaja Andricius jasno naveo da ugovorni uvjeti za kredit moraju biti napisani u jasnom i razumljivom jeziku, te da financijske ustanove zajmoprimcu moraju dati potrebne informacije, navela je Pirc Musar za Slovensku televiziju.