c S
Dnevne novosti

Sporazum RH i EK o organizaciji informativne kampanje za uvođenje eura

08.12.2021 07:20 BRUXELLES, 6. prosinca 2021. (Hina) - Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je u Bruxellesu potpisao sporazum o partnerstvu između Hrvatske i Europske komisije o organizaciji informativne i komunikacijske kampanje o uvođenju eura.

Sporazum su u ime EK potpisali izvršni potpredsjednik zadužen za gospodarstvo Valdis Dombrovskis i povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Sporazum je potpisan na marginama sastanka ministara financija eurozone u uključivom formatu, na kojem je sudjelovao i ministar Marić.

Hrvatska očekuje odluku o ulasku u lipnju sljedeće godine, a članicom europodručja trebala bi postati od 1. siječnja 2023.

Ovim sporazumom o partnerstvu Hrvatska i Komisija izražavaju suglasnost da će koordinirati svoje informativne i komunikacijske napore s ciljem povećanja informiranja javnosti u Hrvatskoj o funkcioniranju ekonomske i monetarne unije i valuti eura što bi trebalo pridonijeti jednostavnijem prelasku na zajedničku europsku valutu.

Komisija će temeljem ovoga sporazuma podržati niz aktivnosti koje će se provesti u okviru komunikacijske strategije. Zajedno s Hrvatskom identificirat će aktivnosti koje će biti podržane, a koje mogu uključivati jačanje ljudskih kapaciteta u komunikacijskoj domeni, ispitivanja javnog mnijenja, izradu promotivnih materijala i publikacija, održavanje konferencija i seminara, priređivanje izložbi, provedbu medijske kampanje i aktivnosti vezanih za odnose s javnošću.

EK će temeljem ovoga sporazuma ili izravne provedbe aktivnosti osigurati do 50  posto ukupnih sredstava utrošenih za provedbu aktivnosti iz Komunikacijske strategije za provedbu Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom.