c S
Dnevne novosti

Svjedočenjem Marčinka i Škorića nastavljen stegovni postupak protiv osječkih sudaca

31.05.2021 07:00 ZAGREB, 28. svibnja 2021. (Hina) - Svjedočenjem Tomislava Marčinka iz GNK Dinama i direktora Osijek Koteksa Zorana Škorića u petak je na Državnom sudbenom vijeću (DSV) nastavljen stegovni postupak protiv dvojice osječkih sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojeg su osudili.
Marčinko i Škorić su iza zatvorenih vrata DSV-a svjedočili u korist obrane, a ročište se nastavlja 10. lipnja kada su kao svjedoci pozvani osječki poduzetnik Drago Tadić, Zvonimir Sunara i supruga Zdravka Mamića, doznaje se iz izvora bliskih postupku.

Branitelj suspendiranog suca Krušlina, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković ocijenio je nakon ročišta kako je "potpuno siguran da se opet radi o manipulaciji Zdravka Mamića da poboljša svoju poziciju pred Ustavnim sudom".

"Jedino što je preostalo Zdravku Mamiću da mu ukinu presudu koja je sada pravomoća je dokazati da je onaj koji mu je sudio bio kompromitiran", smatra Pavasović Visković.

Suci Krušlin i Vekić, koji su privremeno udaljeni s dužnosti, odbacili su ranije pred DSV-om optužbe koje je protiv njih podnio predsjednik suda na kojem su zaposleni, Zvonko Vrban, a koji je ujedno i tužitelj u ovom disciplinskom postupku.

Vekić i Krušlin su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za "reformu pravosuđa".