c S
Dnevne novosti

Traži se više vremena za provođenje evakuacije iz Afganistana, talibani protiv

24.08.2021 07:10 KABUL, 24. kolovoza 2021. (Hina) - Američki predsjednik Joe Biden pod pritiskom je javnosti i saveznika kako bi se omogućilo više vremena za evakuaciju iz Afganistana pod kontrolom talibana kako se bliži rok za američko povlačenje.

Prema sporazumu s talibanima, SAD mora otići iz Afganistana do 31. kolovoza. No, Francuska, Velika Britanija i Njemačka razmišljaju o mogućem produljenju roka uoči summita u utorak. Američki predsjednik Joe Biden odlučit će u sljedeća 24 sata hoće li produžiti rok za povlačenje, rekao je jedan dužnosnik novinskoj agenciji Reuters. Međutim, talibani su za BBC rekli da bi bilo kakvo produženje predstavljalo kršenje dogovorenog dogovora i upozorili na posljedice ako američke snage ostanu.

"Ako SAD ili Velika Britanija budu tražili dodatno vrijeme za nastavak evakuacija - odgovor je ne. Ili će biti posljedica", rekao je Suhail Šahin, član talibanskog izaslanstva u Dohi, glavnom gradu Katara. za britanski kanal Sky News u ponedjeljak. "To je crvena linija. (Američki) predsjednik (Joe) Biden objavio je da će se 31. kolovoza povući sva njihove vojne snage. Znači, ako rok produlje, to znači da se produljuje okupacija premda to nije potrebno", rekao je. Dodaje: "To će stvoriti nepovjerenje među nama. Namjeravaju li nastaviti okupaciju, to će izazvati reakciju".

Šahin je veliku gužvu u zračnoj luci u Kabulu objasnio željom mnogih da pobjegnu od siromaštva u Afganistanu. Strah od talibanske represije koristi se kao izgovor i neutemeljen je, rekao je. Rekao je da su izvješća o osveti talibanskih pripadnika prema novinarima, bivšim vladinim zaposlenicima i drugim navodnim suradnicima "sve lažne vijesti". Svaki incident bit će istražen, a oni koji su krivi bit će odgovorni, rekao je.

Deseci tisuća ljudi evakuirano je iz Kabula, glavnog grada Afganistana, ali drugi koji pokušavaju pobjeći ostaju zbijeni u ili u blizini zračne luke koju čuvaju američke snage i njihovi saveznici