c S
Dnevne novosti

Ukrajina: Prvo suđenje za ratni zločin protiv ruskog vojnika

16.05.2022 07:00 KIJEV, 13. svibnja 2022. (Hina/Reuters) - U petak bi na ukrajinskom sudu trebala početi prva rasprava u slučaju ratnog zločina u kojem se zarobljenog ruskog vojnika tereti za ubojstvo 62-godišnjeg civila.

Kijev optužuje Rusiju za teške zločine i brutalnost prema civilima tijekom invazije na Ukrajinu te je vlada do sada, kako kaže, "identificirala" više od 10.000 ratnih zločina.

Rusija odbacuje optužbe da su pripadnici njezinih oružanih snaga sudjelovali u ratnim zločinima ili da su namjerno napadali civile, tvrdeći da ih je Kijev inscenirao kako bi oblatio ruske snage.

Na internetskoj stranici okružnog suda u Kijevi piše da će se suditi Vadimu Šišimarinu koji je optužen za "kršenje zakona i običaja ratovanja". Radi se o 21-godišnjem vojniku iz tenkovske divizije Kantemirovskaja, iz moskovske oblasti. Prijeti mu doživotni zatvor zbog ubojstva muškarca u selu Čupahivka, istočno od Kijeva, 28. veljače.

Nije bilo moguće dobiti izjavu vojnika i ne zna se da li će se pojaviti pred sudom i tko će ga braniti. Prema optužnici, vojnik je u pokušaju bijega pred ukrajinskim vojnicima iz ukradenog automobila pucao na 62-godišnjaka na biciklu koji je razgovarao na mobitel.

Ured tužitelja nije obznanio kako je vojnik zarobljen niti je detaljnije izvijestio o dokazima koji bi upućivali na ratni zločin. Istragu je provela Ukrajinska služba sigurnosti (SBU).

Međunarodni kazneni sud (ICC) je krajem travnja objavio da će sudjelovati u zajedničkom timu ukrajinskih, poljskih i latvijskih tužitelja koji istražuju optužbe za navodne ratne zločine ruskih snaga.