c S
Dnevne novosti

Uručeni ugovori udrugama za 72 projekta podrške roditeljstvu

03.08.2022 07:20 ZAGREB, 2. kolovoza 2022. (Hina) - Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić uručila je u utorak ugovore udrugama za projekte podrške roditeljstvu istaknuvši da je ured u okviru ovogodišnjeg poziva dodijelio više od pet milijuna kuna za ukupno 72 projekta.

“Ovo je druga godina suradnje s organizacijama civilnog društva koje se bave roditeljstvom i podrškom roditeljstvu. Njihova je najveća uloga u tome što educiraju i informiraju roditelje”, istaknula je Josić na uručenju ugovora održanom u Matis Aboslut Loungeu.

Natječajem su obuhvaćena 72 projekta udruga iz cijele zemlje za koje je utrošeno nešto više od pet milijuna kuna, a Josić je najavila kako će se natječaj provoditi svake godine sa ciljem jačanja udruga koje se bave roditeljstvom.

Istaknula je da se radi o projektima koji se odnose na općenite potrebe roditeljstva, pa do roditelja koji imaju djecu s teškoćama u razvoju. Napomenula je kako je veliki broj ovogodišnjih projekata usmjeren ravnopravnom roditeljstvu. 

“Jučer su stupile na snagu zakonske izmjene gdje smo uveli pravo očinskog dopusta, a većina organizacija civilnog društva je usmjerena prema tome kako bi se što bolje i više očevi uključivali u njegu novorođenčeta i odgoj tijekom sljedećih mjeseci”, kaže državna tajnica. 

Obraćajući se predstavnicima udruga, Josić je poručila kako ih vide kao partnere te istaknula kako je namjera ureda ove godine bila proširiti broj financiranih udruga izvan granica Zagreba i Zagrebačke županije. 

Među udrugama s najvišim iznosom dodijeljenih sredstava je Savez Društava naša djeca Hrvatske, čija je tajnica Snježana Krpes istaknula da će s 90.000 kuna realizirati projekt “Roditelji na zadatku”, usmjeren ka mentalnom zdravlju roditelja djece predškolske dobi.

“U vremenu postpandemije i potresa, roditelji predškolske djece suočeni su narušenom kvalitetom mentalnog zdravlja, a da bi roditelji bili dobri i kvalitetni, prvenstveno se moraju osnažiti”, rekla je Krpes dodavši da će tijekom projekta provesti niz radionica za roditelje.