c S
Dnevne novosti

Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu zbog afere Planinska

14.12.2020 07:10 ZAGREB, 12. prosinca 2020. (Hina) - Ustavni sud odbio je tužbu bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u aferi Planinska zbog koje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, a tom odlukom najvišeg suda iscrpljena su sva pravna sredstva kojima tu presudu može osporavati pred nacionalnim sudovima.
Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017., a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019.

Potvrđujući presudu Vrhovni sud je Sanaderu povisio kaznu na šest godina zatvora, nakon čega je bivši premijer zatvoren u remetinečkom zatvoru. Fiolić je na suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke. Zgradu njegove tvrtke otkupilo je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković koji je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad. Uz njih je u aferi Planinska osuđen i Mladen Mlinarević za kojeg je na suđenju utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti Fiolićeve zgrade prije nego što ju je kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

U odbijenoj ustavnoj tužbi Sanader je ponavljao da je žrtva političkog progona te da su Fiolić i Čobanković, koji su ga teretili, postigli dogovore s tužiteljstvom i ublažili si kazne. Svog ministra Čobankovića Sanader u tužbi naziva i "lažnim svjedokom" koji je na sudu govorio po napucima tužiteljstva. Tvrdio je i da mu je povrijeđeno načelo jednakosti oružja jer se protiv njega usporedno vodilo više kaznenih postupaka, a uz ustavnu tužbu podnio i prijedlog za odgodu ovrhe kao i odgodu odlaska u zatvor. Sanader je u međuvremenu u studenome, u ponovljenom postupku, nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora i povrat 16 milijuna kuna za aferu Fimi media, nakon što je prvu presudu iz 2013. ukinuo Vrhovni sud.S

anader čeka i odluke Vrhovnog suda o još par nepravomoćnih presuda. U prvom redu zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina, zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem koji je dobio dvije godine zatvora. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura. Nepravomoćno je osuđen i za profiterske proviziju od austrijske Hypo banke, dok je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.