c S
Dnevne novosti

Varaždin: Žalba privremeno zaustavila natječaj za zbrinjavanje baliranog otpada

12.08.2022 07:10 VARAŽDIN, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Privremeno je zbog žalbe varaždinske tvrtke T&H Invest obustavljen natječaj koji je Grad Varaždin 1. kolovoza objavio za javnu nabavu za sanaciju odlagališta baliranog otpada u Brezju, objavio je u četvrtak Grad.

Grad Varaždin je bio objavio javnu nabavu za sanaciju zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji gospodarske zone Brezje, procijenjene vrijednosti 148 milijuna i 850 tisuća kuna bez PDV-a.

U četvrtak su iz Grada Varaždina priopćili da je u dosadašnjem tijeku međunarodnog natječaja za zbrinjavanje baliranog odloženog otpada pristigla žalba T&H investa iz Varaždina te da je sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, natječaj privremeno obustavljen, do rješenja Državne komisije za kontrolu postupka javne najave (DKOM).

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u priopćenju je istaknuo da se radi „o starim i svima poznatim akterima u rješavanju baliranog otpada“ čiju je opstrukciju i žalbe najavio prije mjesec dana. „Bale su nastale zbog nereda i nerada bivšeg gradonačelnika (Ivana Čehoka) i njegovih poslovnih partnera", naglasio je Bosilj. Ova njihova sadašnja opstrukcija rješavanja problema bala, rekao je, protivna je interesu Grada Varaždina i želje građana da se napokon riješi problem starog, odloženog otpada koji dva desetljeća opterećuju grad, ugrožava zdravlje ljudi, ali i onemogućuje korištenje potencijala gospodarskog razvoja na području zone Brezje. Dodao je kako „nekim akterima smeta transparentan i otvoren postupak, proces u kojemu nema prostora ni za kakva namještanja i pogodovanja“.

„U ovoj žalbi pozivaju se na ugovor iz 2008. koji je sklopljen direktno, bez javnog nadmetanja, koji je ništavan i neprovediv te je predmet sudskog spora“, navodi gradonačelnik Bosilj u priopćenju.

„Ovi pokušaji zaustavljanja projekta trajat će oko mjesec dana, koliko u pravilu traje procedura Državne komisije za donošenje odluke, ali nas neće spriječiti u nakani da zauvijek maknemo balirani otpad i saniramo lokaciju“, dodao je Bosilj.

Podsjeća kako je DKOM gotovo istovjetnu žalbu, iste firme, odbacio kao neosnovanu krajem prošle godine kada je raspisan natječaj za zbrinjavanje 500 tona baliranog otpada koji se nalazio na trasi izgradnje servisne ceste u gospodarskoj zoni Brezje. 

"Stoga je za očekivati kako će i u ovom slučaju DKOM odlučiti isto, a sve u korist brzog i konačnog rješavanja ovog problema“, zaključio je Bosilj.

Balirani otpad na lokaciji Brezje u Varaždinu privremeno se počeo odlagati 2005. godine i gotovo 100 tisuća tona do danas nije sanirano.