c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud: Sessu mijenja Mrčela, nema ustavne krize

21.07.2021 07:35 RUKA I VAGA
ZAGREB, 20. srpnja 2021. (Hina) - Vrhovni sud u utorak je priopćio da je predsjedniku najvišeg suda Đuri Sessi istekao mandat te će ga mijenjati zamjenik predsjednika Marin Mrčela, a poručuju i da nema ustavne krize i suci nastavljaju obnašati sudbenu vlast jer tako određuje Ustav i zakoni iz kojih suci crpe legitimitet.

S Vrhovnog suda ističu da je situacija prestanka dužnosti predsjednika predviđena u Zakonu o sudovima. "Do izbora novog predsjednika poslove sudske uprave obavljat će zamjenik predsjednika, čije su ovlasti određene zakonom koji je donio Hrvatski sabor. Demokratski legitimitet postoji jer su zakon donijeli demokratski izabrani predstavnici.

Dugotrajnost sudskih postupaka najveći je problem. U obavljanju poslova sudske uprave nastavit će se poduzimanje radnji radi nastavljanja trenda smanjenja broja predmeta i njihova bržeg rješavanja", stoji u priopćenju. Dodaju i da bez obzira koliko će situacija do izbora novog predsjednika trajati i kako će završiti, suci nastavljaju obnašati sudbenu vlast jer tako određuje Ustav i zakoni iz kojih suci crpe legitimitet. "Zato nema ustavne krize. Suci nisu "proizveli" ovu situaciju niti žele biti dio dnevnopolitičkih sučeljavanja. Sucima je svejedno koja je politička opcija na vlasti sve dok se poštuje samostalnost i neovisnost sudbene vlasti koja je određena Ustavom Republike Hrvatske", zaključuje Vrhovni sud.

Na čelu Vrhovnog suda Sessa je bio od 20. srpnja 2017. Prijavio se i za novi mandat na prvom javnom pozivu koji je Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisalo ove godine po novim zakonskim odredbama, no predsjednik RH Zoran Milanović nije ga predložio Saboru kao ni jednog drugog prijavljenog kandidata. Na drugi DSV-ov javni poziv, raspisan nakon što je Ustavni sud zaključio da predsjednik RH Saboru može predložiti samo kandidata koji se prijavio na javni poziv DSV-a, Sessa se nije javio. Više je puta ponovio da to neće učiniti jer ga predsjednik Zoran Milanović, koji je kao Ustavom propisani predlagatelj na toj dužnosti želio profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, očito ne želi predložiti Saboru za imenovanje.

U međuvremenu DSV je 7. srpnja, s rokom prijave od 30 dana, raspisao i treći javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda, a Milanović je kazao da će na vrijeme, u skladu s Ustavom, istaknuti svog kandidata, nakon što Zlata Đurđević u Saboru nije dobila potporu većine zastupnika.