c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud u trećem stupnju potvrdio osudu za kazneno djelo teškog ubojstva i kazneno djelo teške krađe

24.03.2022 07:25 Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu optuženika kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je nakon dopuštene obnove postupka u cijelosti ostavljena na snazi prijašnja osuđujuća pravomoćna presuda. U kaznu je optuženiku uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, na izdržavanju kazne zatvore te u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Obnova kaznenog postupka je dopuštena 2019. nakon što je optuženik izručen iz druge države i tako postao dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. U novom je postupku nakon provedene rasprave prvostupanjski sud odlučio ostaviti na snazi prijašnju osuđujuću presudu (donesenu u odsutnosti osuđenika). Tom presudom optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 (dvadeset jednu) godinu.

Optuženik je osuđen jer je 2002. ubio nepoznatog muškarca na njivi kako bi mu oduzeo traktor. Prišao je žrtvi s leđa i iz automatske puške u žrtvu ispalio četiri hica. Uslijed zadobivenih strijelnih rana žrtva je odmah umrla. Optuženik se udaljio s traktorom i odvezao iz Republike Hrvatske. Osuđen je i jer je dan ranije otuđio osobni automobil i s time vozilom otišao do dva različita skladišta dvije pilane odakle je otuđio razne predmete i alat. Tada mu je suđeno u odsutnosti te je proglašen krivim za teško ubojstvo i produljeno kazneno djelo teške krađe. Osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 (dvadeset jednu) godinu.

Vrhovni sud u trećem stupnju nije preispitivao odluku o kazni jer optuženik može koristiti drugi pravni lijek ako smatra da postoje nove okolnosti koje bi mogle dovesti do blaže osude. Prilikom donošenja drugostupanjske odluke Vrhovni sud Republike Hrvatske se već izjasnio da smatra da je u ponovljenom postupku pravilno prvostupanjski sud odlukom da održi na snazi prijašnju pravomoćnu osuđujuću presudu ostavio na snazi i dio koji se odnosi na kaznu. Pravilno su utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Kao olakotna okolnost cijenjena je optuženikova mladost jer je djela počinio u dobi 22 godine. Otegotne okolnosti su visoki stupanj kriminalne volje, iskazana beskrupuloznost i bešćutnost jer je u žrtvu pucao s leđa i to s četiri projektila u vrijeme dok je žrtva orala njivu. Optuženik do tada nikada nije vidio žrtvu niti je poznavao. Nakon što je ubio žrtvu, odvukao je u odvodni kanal i pokrio granama.

Tako odmjerena kazna odgovara težini kaznenih djela i njegovim posljedicama kao i pogibeljnosti djela. Izrečenom kaznom izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela, utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utječe i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske donesene u trećem stupnju nije dopuštena žalba.

Detaljnije na poveznici:

- VSRH III kž 7/2021-16