c S
Dnevne novosti

EU oslobodio dodatna sredstva za pomoć ukrajinskim izbjeglicama

05.04.2022 07:05 BRUXELLES, 4. travnja 2022. (Hina) - Vijeće Europske unije usvojilo u ponedjeljak zakonske dopune koje omogućavaju državama članicama da sredstva iz fondova kohezijske politike i iz Fonda  europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) preusmjere za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Vijeće je usvojilo uredbu Djelovanju kohezijske politike za izbjeglice u Europi (CARE), kojom se dopunjava pravni okvir kojim je regulirano upravljanje europskim strukturnim i investicijskim fondovima i Fondom europske pomoći za najpotrebitije za programsko razdoblje od 2014. do 2020.

CARE omogućuje potrebnu fleksibilnost u provođenju pravila kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. radi brze preraspodjele dostupnih sredstava za hitnu potporu. Osim toga, 10 milijardi eura iz omotnice inicijative Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja (“REACT-EU”) za 2022. također se mogu koristiti za te nove potrebe u okviru općeg cilja oporavka nakon pandemije.

Vijeće je također usvojilo dopune uredbe o fondovima za unutarnje poslove i fonda za azil, migracije i integracije u sadašnjem programskom razdoblju 2021. do 2027. godine. Promjene također donose veću fleksibilnost prijenosa sredstava između programa financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda za rješavanje priljeva izbjeglica. Primjerice, ta fleksibilnost znači da se sredstva ERDF-a namijenjena infrastrukturnim projektima mogu preraspodijeliti za pružanje zdravstvene skrbi i obrazovanja osobama koje su pobjegle iz Ukrajine zbog ruske agresije.

Osim toga produljena je za godinu dana izvanredna mjera stopostotnog sufinanciranja koja se primjenjuje kao odgovor na pandemiju. Sve zajedno, produljenje 100-postotnog financiranja, neiskorištena sredstva iz fondova kohezijske politike te sredstva  iz ovogodišnje tranše iz programa REACT-EU, trebalo bi osigurati iznos od 17 milijarde eura. Europski parlament je prije desetak dana jednoglasno podržao ove zakonske izmjene.