c S
Dnevne novosti

Primat europskog prava: Poljski premijer će se obratiti eurozastupnicima

14.10.2021 07:05 BRUXELLES, 13. listopada 2021. (Hina/AFP) - Poljski premijer Mateusz Morawiecki obratit će se u utorak europskim zastupnicima u vezi sa spornom odlukom poljskog Ustavnog suda kojom se dokida prvenstvo europskog prava, doznaje se u srijedu od poljske vlade i od Europskog parlamenta.

Konzervativni čelnik to je zatražio od predsjednika EP-a Davida Sassolija kako bi "iznio stajalište Poljske" u predviđenoj raspravi, objavio je glasnogovornik poljskog premijera Piotr Mueller na Twitteru. Premijer će "sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 19. listopada u 9 sati", rekao je Sassolijev glasnogovornik za AFP.

Napetost između Varšave i Bruxellesa pojačala se prije nešto manje od tjedan dana, nakon povijesne odluke poljskog Ustavnog suda koji je ocijenio da su neki članci ugovora EU-a "nespojivi" s poljskim Ustavom. Osporavanje prvenstva europskog prava i nadležnosti Suda pravde EU-a naišlo je na osudu Europske komisije, zemalja članica kao što su Francuska i Njemačka i eurozastupnika. Zbog straha od "Polexita", deseci tisuća Poljaka izašli su na ulice kako bi pružili potporu članstvu zemlje u Uniji. Morawiecki je pak rekao da želi da njegova zemlja ostane u EU-u.

Sud EU-a je već više puta osudio Poljsku zbog spornih pravosudnih reformi za koje kaže da ugrožavaju neovisnost sudaca, na što Varšava odgovara da je to miješanje u njezine unutarnje stvari. EP pritišće Komisiju da prema Varšavi pokrene novi mehanizam koji bi isplatu europskih fondova uskratio članicama koje ne poštuju vladavinu prava. Varšava i Budimpešta osporavaju zakonitost tog mehanizma na Sudu EU-a.