c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud: Ovršni sud dužan preispitati nepoštene ugovorne odredbe

21.03.2022 07:25 ZAGREB, 18. ožujka 2022. (Hina) - Vrhovni sud zaključio je na sastanku predstavnika Građanskih odjela županijskih sudova da je ovršni sud dužan po službenoj dužnosti preipitati sadrži li potrošački ugovor nepoštene ugovorne odredbe.

Najviši sud je izvijestio da je na sastanku, održanom 11. ožujka, razmatrano sporno pitanje obveze ovršnog suda da u postupku ovrhe na temelju ovršnih isprava koje nisu prošle sudsku kontrolu, po službenoj dužnosti provjeri nepoštenost ugovornih odredbi.

Zaključeno je da je ovršni sud dužan po službenoj dužnosti preispitati sadrži li potrošački ugovor nepoštene ugovorne odredbe u ovršnim postupcima koji se provode na temelju ovršnih isprava koje nisu prošle sudsku kontrolu (rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave, zadužnice, javnobilježnički akti ili solemnizirane privatne isprave), a koji proizlaze iz potrošačkih ugovora.

Najviši sud ističe da se navedeni sastanci na Vrhovnom sudu održavaju u svrhu ujednačavanja sudske prakse svakih šest mjeseci ili češće na temelju odredbe Zakona o sudovima te da njihovi zaključci ne smiju ni na koji način utjecati na neovisnost i slobodu nižeg stupnja u odlučivanju u pojedinom predmetu.